Häräkäpapureseptit

Härkäpapukeitto

2 l vettä
½ kg yön yli liotettuja härkäpapuja
suolaa, mustapippuria (liemikuutio)
3 porkkanaa
1 pieni purkki tomaattisosetta
½ sitruunan mehu tuoretta inkivääriä
valkosipulia
paljon hienonnettua persiljaa
(200 g rapeaksi käristettyä pekonia)

Kuumenna vesi. Lisää suola, pippuri (liemikuutio) ja härkäpavut. Keitä 2 tuntia ja lisää sitten porkkanat, tomaattisose, sitruunan mehu, hienonnettu inkivääri ja valkosipuli sekä halutessasi rapea pekoni. Keitä vielä ½ tuntia. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon runsaasti hienonnettua persiljaa.

Valmistus

Huuhtele härkäpavut ja liota yön yli reilussa vedessä (10-12 tuntia).

Kaada liotusvesi pois. Huuhtele pavut ja keitä noin 30-45min riippuen halutusta rapsakkuudesta.

Salaatteihin käytetään kiinteämpiä ja esim. keittoihin ja hummukseen pehmeämpiä härkäpapuja.

Vinkki: Keitetyt härkäpavut voi pakastaa annoksina käytettäväksi myöhemmin.

Härkäpapujen idättäminen

Liota härkäpapuja yön yli esim. avoimessa savikulhossa. Kaada liotusvesi kannen raosta pois seuraavana aamuna ja huuhtele papuja muutaman kerran raikkaassa vedessä. Kaada lopuksi vesi tarkkaan pois ja peitä kulho ilmavasti talouspaperilla ja kattilan kannella. Huuhtele pavut illoin aamuin ja pidä muu aika ilmavasti peitettynä, niin että kosteus säilyy sopivana. Pavut alkavat itää toisena päivänä ja parhaimmillaan ne ovat 3-5 päivän kuluttua, kun niissä on runsaan 3 sentin mittaiset idut. Nostele pavut idätysastiasta niin, että mahdollisesti itämättä jääneet pavut jäävät pohjalle. Pavut, jotka eivät idä neljässä päivässä, ovat käyttökelvottomia.

Idätetyistä härkäpavuista tehty muhennos

1 l idätettyjä härkäpapuja
50 g oliivi- tai rypsiöljyä
2 keskikokoista sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
4 dl liha- tai kasvislientä
suolaa
musta- tai valkopippuria
persiljaa

Ruskista härkäpavut, silputut sipulit ja valkosipulit öljyn kanssa paistinpannussa. Lisää vehnäjauho ja ruskista sekin koko ajan sekoittaen. Ota pois liedeltä ja sekoita liemi, piparjuuri ja muut mausteet sekaan. lisää lopuksi runsaasti persiljaa.

Härkäpapupihvit

Ohje kirjasta: härkäpapua sarvista
2 perunaa
4 dl härkäpapuja
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl valutettua hapankaalia
2 tl kuivattua meiramia
2 tl kuivattua salviaa
1 tl yrttisuolaa
0,25 tl mustapippuria
0,75 dl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta perunat. Muusaa tai murskaa härkäpavut hienoksi esimerkiksi perunasurvimella, ei kuitenkaan soseeksi asti. Silppua sipulit hienoksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset. Taputtele taikinasta pihvejä paistinpannulle. Paista noin 3 minuuttia / puoli.

Paahdetut herneet

Rapsakat herneet ovat ravinteikkaita välipaloja iltakemuihin ja retkille. Naposteluun sopivat myös vastaavalla tavalla valmistetut härkäpavut. Pavut voi halutessaan keittää ennen paahtamista. Alla oleva mausteseos on melko mieto: lisää määriä, jos olet vahvojen ystävä. Valmista peräkkäin jonkin muun uuniruuan kanssa.

500 g kuivattuja (keltaisia) herneitä
1 rkl öljyä
0,5 dl speltti- tai grahamjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria tai jeeraa
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta noin
1 tl suolaa

 

Liota herneet yön yli. Valuta. Ei haittaa, vaikka ne ehtisivät vuorokauden tai vajaan itääkin. Lisää kulhossa joukkoon öljy, jauhot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia, sekoita kerran tasaisen rusketuksen aikaansaamiseksi. Jätä 10 minuutiksi jälki-lämmölle. Tarkkaile uunia etteivät kärvenny loppuvaiheessa. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Ellet syö heti, anna herneiden kuivahtaa kaiken varalta leivinpellillä huoneenlämmössä vielä puoli päivää.

Kerralla uunissa voit paahtaa kaksikin annosta. Laita leivinpaperi mieluiten ritilän, ei pellin päälle ja jätä tyhjä taso ritilöiden välille. Vaihda ritilöiden paikkaa sekoittamisen yhteydessä.

Ohje kirjasta Somersalo, Mattila ym: Härkäpapua sarvista -herkullista

Falafelit

(Lihapyöryköitä vastaavat herkulliset kasvis-pyörykät, joita sekä israelilaiset, palestiinalaiset että egyptiläiset pitävät kansallisruokanaan)

400 g idätettyjä härkäpapuja
100 g korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen
vastajauhettua mustapippuria
½ tl suolaa
2 rkl tuoretta sitruunamehua
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua korianterin siementä
neljännes tl jauhettua chiliä
3 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
½ sipulia hienonnettua
3 valkosipulin kynttä

Sekoita hienonnetut valkosipulit, persilja ja sipuli. Lisää härkäpavut, korppujauhot ja mausteet ja hienonna tehosekoittimessa karkeanpuoleiseksi tahnaksi. Anna seistä peitetyssä kulhossa ½ tuntia maustumassa. Pyöritä kostutetuilla käsillä taikinasta 1 teelusikallisen kokoisia pyöryköitä. Kuumenna paistinpannullinen öljyä kuumaksi paista muutama pyörykkä kerrallaan öljyssä sopivan ruskeiksi (n 5 min) ja nosta ne reikäkauhalla ja imeytä liika öljy talouspaperiin. Tämä on Lähi-idän perinteinen tapa paistaa falafellit, ja jos et välitä tulipaloriskistä keittiössä etkä kevyestä rasvapatinasta kaikilla keittiön pinnoilla, katto mukaan lukien, käytä ihmeessä tätä menetelmää.

Paistaminen käy kätevämmin pistämällä pyörykät öljyllä voidellulle leivinpaperille ja lorauttamalla hieman öljyä päälle ja paistamalla ne 10 min 200 C uunissa. Lisukkeeksi kuutioituja valkosipulisuolakurkkuja ja tomaatteja sekä muutama ohut viipale raakaa sipulia.

Papurokkaa

Noin litrallinen härkäpapuja keitetään pehmeiksi; niistä otetaan erikseen hyvä kauhallinen; muut pavut puserretaan lihaliemeen tahi kiehuvaan veteen. Hienonnettu punasipuli ja puoli lusikallista jauhoja paahdetaan vähän voissa ja puserrettu keitto kaadetaan siihen. Ehjät pavut pannaan sekaan ja höystetään suolalla sekä muutamalla valkopippurilla.

Lihaliemen puutteessa voi papurokkaa keittää aivan kuin hernerokkaakin, silavan kanssa; kuitenkin pavut on aina puserrettava. Sipulin voi jättää sekaan panematta. Rokkaa voi höystää jollakin imelällä tahi happamalla.

Härkäpapusalaatti

3 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
3-4 persiljan oksaa, lehdet hienonnettuna
ripaus mustapippuria
1 sipuli varsineen pilkottuna
1 punainen paprika pilkottuna
2 suolakurkkua pilkottuna
2 tomaattia kuutioituna
5 dl keitettyjä härkäpapuja
suolaa

Sekoita kulhossa öljy, viinietikka, mustapippuri ja persilja. Sekoita loput salaatin ainekset kulhoon ja mausta lopuksi suolalla makusi mukaan. Anna salaatin maustua jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Härkäpapuporkkanakeitto

500 g (2 kg palkoineen) riivittyjä härkäpapuja
2-3 porkkanaa
5-6 perunaa
1 iso sipuli tuoretta salviaa (tai kuivattua)
2 rkl voita
suolaa
pippuria
sokeria
noin 4 dl vettä
1/2 dl kermaa

Riivi pavut, kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja kuutioi perunat ja hienonna kuorittu sipuli. Sulata voi kattilassa, lisää halutessasi joukkoon loraus öljyä ja pehmitä sipulisilppu rasvassa. Lisää porkkanaviipaleet, perunalohkot ja pavut. Hienonna joukkoon muutama salvian lehti tai kuivattua salviaa, suolaa, pippuria ja sokeria. Kääntele aineksia hetki rasvassa ja lisää vesi. Hauduta aineksia kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja kypsyys ja lisää vielä hieman salviaa ja kerma.

Marinoidut härkäpavut

4 dl keitettyjä papuja

Marinadi:
1 sitruuna
1 punainen chilipalko
1 valkosipulinkynsi
2 rkl silputtua tuoretta oreganoa
1 dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl ruokokidesokeria
1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
1 tl suolaa

Huuhtele pavut ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli jääkaapissa. Huuhtele pavut ja keitä ne uudessa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä hyvin. Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista myös mehu. Halkaise chilipalko, poista valkoiset siemene ja silppua chili. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Lado lasipurkkiin kerroksittain papuja, sitruunankuorta, chiliä, valkosipulia ja oreganoa. Sekoita sitruunamehu, öljy, sokeri, korianterinsiemenet ja suola. Valuta seos papujen päälle. Kääntele purkkia, jotta marinadi levittyy tasaisesti. Anna papujen marinoitua muutamia tunteja tai yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

Härkäpapumunakas

kaksi isoa kourallista härkäpapuja
punasipulia
oliiviöljyä
juustokuminaa
suolaa
pippuria
6 isoa kananmunaa
fetajuustoa
tuoretta
minttua

Kiehauta vedessä kaksi kourallista silvottuja härkäpapuja. Jäähdytä ja kuori pavut. Ruskista sipuli oliiviöljyssä kevyesti, mausta juusto-kuminalla, suolalla ja pippurilla. Riko kuusi isoa kananmunaa ja vatkaa kevyesti. Kaada munat paistinpannulle sipulin sekaan. Lisää joukkoon kuoritut pavut, murennettua fetajuustoa ja silputtua tuoretta minttua. Paista munakasta muutama minuutti ja siirrä kypsymään uuniin grillivastuksen alle. Kun munakas on kunnolla hyytynyt, kumoa se lautaselle. Munakkaan voi syödä lämpimänä tai kylmänä, ja se on myös hyvä retkiruoka.

Hummus

 

400 g liotettuja ja keitettyjä härkäpapuja
½ sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
2 rkl seesaminsiemeniä
½ rkl kuminaa
1½ rkl suolaa
10 oliivia cayennenpippuria tai paprikajauhetta
2 rkl oliiviöljyä (rypsiöljyä)

 

 

Hienonna ainekset teholeikkurilla tasaiseksi massaksi. Tarjoile leivän päällä esim. alkupaloina. Säilytä suljetussa purkissa jääkaapissa. Säilyvyyttä parantaa, jos kaadat tilkan ruokaöljyä ohueksi kerrokseksi hummuksen pinnalle.

Härkäpapufetasalaatti

liotettuja ja keitettyjä härkäpapuja
fetajuustoa murennettuna
paprikaa pieneksi pilkottuna
sipulia pieneksi pilkottuna
valkosipulia murskattuna
erilaisia yrttejä pieksi pilkottuna (esim. persiljaa, basilikaa, minttua, korianteria, ruohosipulia)
neitsytoliiviöljyä
luraus sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

Hienonna ainekset teholeikkurilla tasaiseksi massaksi. Tarjoile leivän päällä esim. alkupaloina. Säilytä suljetussa purkissa jääkaapissa. Säilyvyyttä parantaa, jos kaadat tilkan ruokaöljyä ohueksi kerrokseksi hummuksen pinnalle.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua pari tuntia ennen nauttimista.
Tosi hyvää vaikka grilliruuan lisukkeena tai hyvän leivän kanssa sellaisenaan.