Historia

Tutustu alta Tiirinkosken tehtaan historiaan, joka juontaa juurensa aina 1900-luvun alkupuolelle.

Tiirinkosken Tehtaalla on edelleen toiminnassa vuonna 1910 rakennettu navetta.  Tiirinkosken tila oli siihen aikaan Kirstulan kartanon sivutila ja sen omisti ruhtinatar Fanny Koudasheff. Ruhtinatar kuitenkin pian kyllästyi maalaiselämään ja myi tilan pois nykyiselle suvulle.

Kustaa Jussila saapui Orivedeltä vuonna 1900 Vanajan Miemalan Perttulaan johtamaan maatilan toimintaa ja veiston opettajaksi. Vuonna 1923 Kustaa Jussila osti Tiirinkosken tilan ruhtinattarelta yhdessä vaimonsa Hilja o.s. Tikkalan kanssa.

Hilja ja Kustaa Jussilan tytär Aino muutti miehensä Esko Horsmasalon kanssa Tiirinkoskelle vuonna 1947. Esko Horsmasalo oli koulutukseltaan agronomi. Lypsykarjan hoito, sokerijuurikkaan viljely viljan lisäksi, olivat tilanhoidon tärkeimpiä asioita. Maineikkaasta lypsykarjasta tila luopui 1981. Esko Horsmasalo oli yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän toimi lukuisissa maatalouteen ja elinkeinoelämään vaikuttavissa yrityksissä sekä yhteisöjen hallintoelimissä. Aino ja Esko jäivät eläkkeelle 1988.

Horsmasalojen jäätyä eläkkeelle, tilan osti heidän tyttärensä Sirkka-Liisa Launo yhdessä poikansa kanssa vuonna 1989. Viljan ja sokerijuurikkaan viljely jatkui samaan tapaan kuin aikaisemmin. Käytännön töistä vastasi tilan pitkäaikainen työnjohtaja Raimo Mäkinen samalla kun talon isäntäväki kävi töissä tilan ulkopuolella.

Tiirinkoskosken tila siirtyi Sirkka-Liisa Launon pojalle vuonna 2012. Omistajuussuhteen muututtua, sokerijuurikkaan viljely loppui ja viljely sai uusia suuntia. Tilalla alettiin viljellä härkäpapua viljan viljelyn ohella. Tilan nuori emäntä hankki tilalle myös Ahvenanmaan alkuperäisrotua olevia lampaita sekä Gotlannin turkislampaita. Tilalle hankittiin myös ylämaankarjaa, kissoja, koiria ja kanoja. Navettarakennus oli tuolloin huonossa kunnossa ja kaipasi peruskorjausta. Navetalle mietittiin toimivaa funktiota koska omistajat halusivat säilyttää tilan historiallisen rakennuksen. Navettarakennus haluttiin ottaa hyötykäyttöön ja samalla myydä siellä tilan omia tuotteita.

Vuonna 2013 navettarakennuksessa avattiinkin pieni käyttö- ja sisustustavaroita sekä vaatteita myyvä kauppa, joka on vuosien aikana laajentunut koko navetan kokoiseksi lifestyle-tyyliseksi kaupaksi. Kaupan kanssa samassa rakennuksessa toimii nykyisin myös kahvila. Täältä saat aitoja ja alkuperäisiä Tiirinkosken vohveleita, lounas- ja jälkiruokia sekä erikoiskahveja, viinejä, shamppanjaa sekä erikoisoluita. Ruokapuolelta voit ostaa myös tilan ylämaankarjan ja lampaan lihaa. Myynnissä on myös tilan lampaiden villasta tehtyjä lankoja ja ja lampaantaljoja sekä lähialueella tuotettuja ruokatuotteita.

Tiirinkosken tehtaan lifestyle-kauppaa hoitaa tilan emäntä, Nina Toivonen yhdessä henkilökuntansa kanssa.